Recomandari pe care toti parintii trebuie sa le cunoasca
Aromaterapia este utilizata din ce in ce mai des ca
ajutor in sustinerea sanatatii intregii familii. Popularitatea pe care
aromaterapia o are in prezent este minunata deoarece apropierea de natura poate
fi, in cele mai multe cazuri, solutia ideala pentru a ne proteja sanatatea.
Indiferent de tipul de terapie pe care il alegem, incluzand aici aromaterapia, tine de fiecare dintre noi sa fim responsabili.
Parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca, desi si-au demonstrat din plin beneficiile asupra sanatatii si a starii de bine, uleiurile esentiale nu pot inlocui tratamentele recomandate de medici. Totodata, pentru utilizarea corecta a uleiurilor esentiale informarea constienta din surse sigure si solicitarea sfatului unui aromaterapeut specializat este obligatorie.
Pentru o utilizare adecvata a uleiurilor esentiale, este important sa ai in vedere recomandarile specialistilor despre efectele pe care aromaterapia le poate avea in cazul copiilor deoarece pentru nou nascuti si copii mici, exista o serie de recomandari pe care toti parintii trebuie sa le cunoasca!
Reguli de siguranta – pastrarea uleiurilor esentiale
Folosite in mod neadecvat, uleiurile esentiale pot fi la fel de periculoase precum medicamentatia. Tocmai de aceea, este obligatoriu ca acestea sa nu fie lasate la indemana copiilor.
Pentru siguranta, uleiurile esentiale se pot pastra in locuri speciale in care copiii nu au acces, de exemplu, pe raftul dedicat medicamentelor care trebuie sa existe in fiecare casa.
De la ce varsta este indicata utilizarea uleiurilor esentiale?
In cazul copiilor, mai ales al copiilor de varsta mica, se recomanda utilizarea cu precautie a uleiurilor esentiale.
Deoarece bebelusii sunt foarte sensibili la arome, dar si la factorii externi care intra in contact cu pielea lor, se recomanda evitarea folosirii uleiurilor esentiale topic sau prin difuzare in primele trei luni de viata.
Ce uleiuri esentiale pot fi folosite in preajma copiilor?
Dupa primele 3 luni, este permisa utilizarea uleiurilor blande doar in cazuri punctuale, atunci cand este nevoie si doar pentru perioade scurte de timp, 15-30 minute de doua-trei ori pe zi. Dupa varsta de 3 luni, se poate incepe cu:
- Musetel – Chamomile, Roman and German(Anthemis nobilis, Matricaria rectutita)
- Lavanda– (Lavendula angustifolia)
- Mandarina- (Citrus reticulata)
Dupa varsta de 6 luni, pot fi adaugate:
- Bergamota (Citrus bergamia)- Fotosensibil
- Cedru (Juniperus virginiana)
- Brad siberian (Abies sibirica)
- Grapefruit (Citrus paradisi)
- Lemon (Citrus limon) – recomandat pentru difuzare; fotosensibilizant.
- Portocala – Wild Orange (Citrus sinensis)
- Tea Tree – Melaleuca (Melaleuca alternifolia)
- Cimbru (Thymus vulgaris) – recomandat doar pentru difuzare
- Tamaie (Boswellia carterii)
Uleiurile recomandate mai sus se pot aplica si topic tinand cont de dilutia potrivita varstei. Pana la varsta de 2 ani, aplicarea lor este indicata doar pe talpi.
Ce uleiuri esentiale nu sunt recomandate pentru copii?
Doua dintre cele mai utilizate uleiuri esentiale la care parintii sunt tentati sa apeleze in cazul infectiilor respiratorii – menta si eucaliptul – nu sunt recomandate pentru copiii mici.
Menta nu este indicata pentru copiii sub 6 ani, iar eucaliptul pentru copiii sub 10 ani.
Folosirea acestor uleiuri este controversata din cauza cantitatilor de mentol si 1,8 cineol continute de acestea.
Pentru infectii respiratorii, pot fi folosite in siguranta uleiurile esentiale de busuioc, piper negru, cedru, chiparos, musețel german, tamaie, maghiran, arbore de ceai, lamaie, cimbru.
Pentru copiii cu varsta sub 5 ani, nu se recomanda utilizarea uleiurilor esentiale cu efecte estrogenice: fenicul, anason, anason stelat.
Pentru aplicarea pe pielea copiilor, o serie de uleiuri considerante iritante nu sunt nerecomandate: piper negru, cassia, cuișoare, lemongrass, smirnă (myrrh), oregano, cimbru, ylang ylang. Acestea pot fi puse, insa, in difuzorul de arome.
Exista si cateva uleiuri interzise copiilor, indiferent de varsta: wintergreen, mesteacan.
Recomandarea valabila pentru toate uleiurile esentiale este aceea de a citi specificatiile de utilizare inainte ca acestea sa fie difuzate in prezenta copiilor sau de a consulta un specialist in aromaterapie pentru un sfat avizat.
Care este cantitatea de ulei esential potrivita pentru copii? Recomandari pentru utilizarea difuzorului de arome.
Uleiurile esentiale pot fi folosite prin aplicare topica pe piele sau prin difuzare. In ambele cazuri, insa, parintii trebuie sa tina cont ca cei mici sunt extrem de sensibili la atat produsele aplicate pe piele, cat si la aromele difuzate.
De aceea, difuzarea uleiurilor recomandate trebuie sa fie facuta cu precautie, in cantitate moderata si intermitent. De exemplu, difuzarea a aproximativ 10 picaturi de ulei esential in 24 de ore, in mod intermitent este in general sigura.
Pentru eficienta, difuzarea se face doar in incaperi bine aerisite.
Este indicat ca difuzorul de arome sa functioneze departe de copii, astfel incat aromele sa se simta discret, fara a fi inhalate direct.
Parintii care au copii mici se pot bucura de beneficiile aromaterapiei?
Desigur. Aromaterapia poate fi folosita de parinti ca modalitate de relaxare si de pastrare a starii de bine. Pentru siguranta, atunci cand difuzezi uleiuri esentiale nerecomandate pentru copii, amplaseaza difuzorul intr-o camera in care copiii nu au acces.
Dupa o binemeritata pauza de relaxare si aerisirea camerei foarte bine, copiii pot avea acces in acest spatiu.
Pot fi folosite uleiurile esentiale pentru igienizarea locuintelor in care sunt si copii mici?
Desigur, locuinta poate fi igienizata folosind uleiuri esentiale, chiar si cu uleiuri esentiale care nu sunt sigure pentru copii, fie ca sunt pulverízate pe suprafete sau difuzate in aer.
Pentru siguranta, insa, se recomanda respectarea urmatoarele reguli: copiii trebuie sa se afle in alt spatiu in timpul igienizarii; dupa functionarea difuzorului, camera trebuie sa fie aerisita foarte bine astfel incat aroma uleiurilor esentiale sa nu se mai simta. Dupa igienizare si aerisirea spatiilor, copiii pot reveni in siguranta in locuinta.